heesters en struiken
Heesters en struiken zoals Hortensia zijn heel sterk en bestand tegen een grillig klimaat, arme grond en zelfs verwaarlozing. Een waardevolle toevoeging voor je tuin dus!
Er zijn bladverliezende maar ook groenblijvende heesters. Veel heesters bloeien bovendien opvallend mooi of krijgen in het najaar mooie bessen. Ook de vogels maak je hier blij mee. Bessen zijn een belangrijke voedselbron voor vogels zodra de dagen kouder worden.
Hortensia (hydrangea)De hortensia (Hydrangea) is misschien wel de meest bekende bloeiende heester. Van juni tot oktober siert deze heester je tuin met schitterende bloemen. Hortensia’s zijn wel zuipers. Zeker op tropisch warme dagen verlangen zij veel water, maar ze belonen je dan ook met een zomer lang bloemenpracht. Voorbeelden zijn boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en sneeuwbal hortensia (Hydrangea aborescens ‘Annabelle’). Blog: Alles over de hortensia: soorten, verzorgen, snoeien RHODODENDRON EN ANDERE WINTERBLOEIErsWinterbloeiers zorgen voor kleur in de tuin als andere planten kaal of teruggeknipt zijn. Winterbloeiers groeien namelijk in de winter en vroeg in het voorjaar. Voorbeelden zijn Camelia, Viburnum, Skimmia, hulst (Ilex verticillata) en Rhododendron. Zoek je nog meer bloeiends in het voorjaar? Ook de bloesem van fruitbomen is een leuke binnenkomer vroeg in het jaar. Er bestaan ook winterbloeiende vaste planten, zoals Helleborus en winterviolen. | Heesters en struiken verhoutenIn de winter overleven heesters en struiken boven de grond, omdat zij verhouten. Hiermee verschillen ze van vaste planten. Vaste planten verhouten niet en sterven juist boven de grond af. In het voorjaar komen ze weer tevoorschijn. FAQ: kunnen alle buitenplanten ook in een pot staan? INPLANTEN VAN HEESTERs en struikenGa je een nieuwe heester of struik planten? Een goede ondergrond is de basis. Graaf een ruim plantgat waar je de heester of struik in gaat zetten. Meng de grond die eruit komt met verse potgrond of aanplantgrond. Hier zit meteen ook voeding in. Zo heeft je heester of struik een prima start om goed te aarden op zijn nieuwe plekje. Kan het hemelwater voldoende wegstromen (zandgrond), zodat de plant niet te nat staat, of moet de grond juist het water meer vasthouden (klei), omdat de plant juist veel water nodig heeft? Met compost kun je de structuur van de grond verbeteren zodat er een optimale bodem ontstaat voor je planten. |