regio Utrecht
 

vaste planten

Vaste planten zijn onmisbaar in de tuin. Vaste planten zijn namelijk winterhard en kunnen dus jarenlang ongestoord groeien en bloeien in je tuin. 

Vaste planten verdwijnen en verschijnen

Vaste planten zijn meerjarige kruidige planten. Dit betekent dat vaste planten (op een paar uitzonderingen na) in de winter afsterven boven de grond. Maar onder de grond niet. In het voorjaar komen vaste planten voorzichtig weer tevoorschijn om opnieuw een mooi groen bedje te vormen en uiteindelijk uitbundig te bloeien! 

Je tuin als toverbal

Maak van je tuin een toverbal met hulp van vaste planten. Vaste planten bloeien een beperkte periode en de bloeitijd verschilt per soort. Met een mooie mix van verschillende plantsoorten verandert je tuin het hele jaar door. 

Blog: Langbloeiende vaste planten bloeien de hele zomer


Foto: Paeonia lactiflora Immaculeé ‘Witte pioenroos’

winterbloeiende vaste planten

Er zijn een paar vaste plantensoorten die bloeien in de winter. Een heel mooi en bekend voorbeeld hiervan is Helleborus, ook wel kerstroos genoemd. Niet gek, want deze vaste plant bloeit tijdens de feestdagen: van november tot april. Andere winterbloeiende vaste planten zijn winterviooltjes en winterheide (Erica carnea). Er bestaan ook winterbloeiende heesters en struiken.

vaste planten SNOEIEN voor GROEI EN BLOEI

Vaste planten groeien beter als je ze snoeit. Je kan de vorm van de vaste plant aanpassen door te snoeien, maar ook of hij juist veel bloemen aanmaakt of hele grote. Er zijn verschillende momenten in het seizoen om te snoeien. 

vaste-plant-heuchera-infinity-purperklokje-tuincentrum-utrecht
Foto: Heucherella 'Infinity', Purperklokje

groeivorm veranderen

Door te snoeien kan je de groeiwijze van een vaste plant veranderen. Verwijder de hoofdknop en de plant maakt meer zijknoppen aan. De plant wordt compacter van vorm en geeft meer bloemen. Dit werkt goed bij veel vaste plantensoorten, bijvoorbeeld Campanula, Vrouwenmantel (Alchemilla mollis) en Sedum.

Andersom kan ook. Als je juist één grote bloem wil hebben, dan haal je de zijknoppen weg. Hierdoor ontwikkelt de hoofdknop zich tot een grotere bloem. Dit werkt bijvoorbeeld goed bij Chrysanten, Penstemon, Ridderspoor (Delphinium) en Lupine

FAQ: Zijn er planten die het hele jaar door bloeien?


Foto: Cosmos atrosanguineus 'Chocamocha', Cosmea

wanneer vaste planten snoeien? 

Sommige vaste planten die pas in de (na)zomer bloeien, kunnen al in mei gesnoeid worden. Hierdoor maken de planten vertakkingen en worden ze mooi van vorm. En bloeien ze uiteindelijk rijkelijker. Dit werkt goed bij onder andere Sedum en Campanula

een tweede bloei

De meeste vaste planten kunnen na de eerste bloei teruggeknipt worden en reageren hierop met een tweede bloei. Vaste planten die lang bloeien, zoals tuingeraniums en viooltjes, gaan zaad vormen. Hierdoor stoppen ze juist met bloeien. Dit is het moment om de schaar te pakken. Knip de plant terug en de plant gaat nieuwe scheuten aanmaken. 

snoeigereedschap

Het grote verschil tussen het snoeien van bomen, heesters en vaste planten is dat een vaste plant niet houtig is. Voor vaste planten heb je dus geen zwaar geschut nodig, maar volstaat een goede snoeischaar of een scherp mes. Soms zijn zelfs duim en wijsvinger al voldoende.

De stengels van vaste planten zijn zacht, beschadigen gemakkelijk en scheiden meestal sap af bij het afknippen. Dode of uitgegroeide stengels zijn wat taaier, maar laten zich nog altijd makkelijk snoeien. De snoeirestanten verteren snel en kunnen uitstekend op de composthoop worden verwerkt.