Veelgestelde vragen
Klik op de vraag voor het antwoord.
Vragen voor binnen
Mijn kamerplant krijgt gele bladeren
Dit kan meerdere oorzaken hebben. Is je kamerplant misschien te nat? Of juist te droog? Vaak geven mensen juist teveel water. Hierdoor kunnen de wortels gaan rotten. Een andere standplaats kan ook helpen. Wat lichter, of juist verder weg van het raam vandaan. De meeste kamerplanten houden niet van tocht, dus let op met open ramen of deuren. Bijvoeden met (vloeibare) plantvoeding kan ook een uitkomst zijn. Voor vragen over een specifieke plant kun je het beste langskomen op het tuincentrum. Waarom groeit mijn kamerplant niet?
Probeer eens een andere standplaats. Misschien heeft je plant namelijk meer licht nodig. Zeker in het groeiseizoen (voorjaar en zomer) kunnen kamerplanten hard groeien, als ze genoeg licht krijgen. Of hij krijgt teveel of te weinig water. Af en toe bijvoeden met (vloeibare) plantvoeding kan ook helpen. Je kamerplant kan ook stoppen met groeien omdat hij letterlijk uit de kluiten gegroeid is: er is geen ruimte meer in de pot om verder te groeien. Als je de plant overpoot in een grotere pot, dan groeit hij naar de pot toe. Oftewel: hij wordt groter. Wil je juist je plant klein houden, laat hem dan in zijn oorspronkelijke pot staan. Geef af en toe plantvoeding als je denkt dat de plant te weinig voeding krijgt. Mijn kamerplant groeit uit de kluiten, wat moet ik hiermee?
Sommige kamerplanten kan je 'scheuren' door de plant in tweeën delen. Doe dit door voorzichtig de wortels uit elkaar te halen en de plant te delen. Poot allebei de planten weer in een nieuwe (ruime) pot met nieuwe potgrond. Scheuren kan met kamerplanten met twee of meerdere stengels, zoals sansevieria. Sommige kamerplanten kan je goed stekken, door delen van de kamerplant af te snijden. Zoals bij de pannenkoekenplant (Pilea) of graslelie (chloropytum). Je kan bij veel kamerplanten ook de uitlopers terugknippen, zoals bij de geldboom (pachira) of bij hangplanten zoals ceropegia woodii en scindapsus. Mijn kamerplant heeft lelijke (bruine) bladeren
Als je groene kamerplant een paar lelijke bladeren heeft, terwijl de rest er nog gezond uit ziet, kun je deze het beste wegknippen (een paar centimeter van de grond af). Dan richt de plant alle energie weer op de gezonde bladeren en gaat hij ook weer nieuwe bladeren aanmaken. Hebben alle bladeren lelijke plekken? Dan is er misschien meer aan de hand. Misschien staat de plant op een te droge plek. Veel sproeien kan dan helpen, zeker bij van oorsprong tropische planten als calathea. Het kan ook zijn dat de plant op de verkeerde plek staat en meer of minder zon verlangt. Er zijn maar weinig kamerplanten die echt in de volle zon kunnen staan, zoals in de vensterbank van een zonnig raam. Hier zullen de bladeren van veel kamerplanten verbranden. Zet de kamerplant verder weg van het raam. Welke kamerplanten kunnen in een zonnig raam staan?
Er zijn maar weinig kamerplanten die echt in de volle zon kunnen staan. Hier zullen de bladeren van veel kamerplanten verbranden. Planten met vettige bladeren doen het over het algemeen goed in de vensterbank, zoals succulenten. Andere planten die goed in de volle zon kunnen staan zijn: erwtenplantje (Senecio Rowleyanus), Sansevieria, Olifantsoor (Alocasia), Croton en Yucca. Of doe eens gek en zet een olijfboompje in je raam! Waarom bloeit mijn kamerplant niet?
Dit kan meerdere oorzaken hebben. Bij een orchidee kan het even duren voordat deze weer gaat bloeien, als deze is uitgebloeid. Je kamerplant kan ook te donker staan. Zet je kamerplant zeker in het groeiseizoen (voorjaar en zomer) op een plek waar veel licht komt (maar pas op met direct zonlicht!). Bijvoeden met (vloeibare) plantvoeding kan ook helpen om je plant weer in bloei te trekken. Moet ik mijn kamerplant overpoten in de sierpot?
Het is beter om een goed passende (plastic) binnenpot met gaatjes te zoeken en daar je kamerplant in te poten. Deze zet je vervolgens in de sierpot. Op deze manier kun je altijd controleren of je te veel water hebt gegeven. Overtollig water in de sierpot kan je dan makkelijk weggooien. Zo voorkom je dat de wortels van je plant te lang in het water staan en gaan rotten. Is de binnenpot te klein? Doe dan eerst een laag hydrokorrels onder in de sierpot. Je creëert nu een waterreservoir... maar de wortels en de potgrond worden niet kletsnat. Geef dan niet ineens een grote hoeveelheid water. Je reservoir is namelijk zo gevuld en dan worden de wortels en de potgrond alsnog een moeras. Mijn plant heeft witte wollige bolletjes (dopluis/wolluis). Wat moet ik doen?
Dopluis ontstaat door droge lucht. Vooral in de winter, als we de verwarming lekker omhoog draaien, is de luchtvochtigheid in de woonkamer erg laag. Dit vindt de dopluis heerlijk. Sproei daarom in de wintermaanden regelmatig je kamerplanten voor extra luchtvochtigheid. Heb je eenmaal dopluis, sproei dan de plant af onder de douche. Is dit geen optie of heeft de douche niet voldoende geholpen? Doe dan een beetje afwasmiddel in een plantspuit en spuit hiermee regelmatig je plant. | Vragen voor buiten
Kan ik nu (nog) planten?
Doordat planten in pot gekweekt worden, is het mogelijk om het hele jaar door te planten, behalve als het vriest. Vroeg in het voorjaar (maart, april) en in het najaar (september, oktober) is planten wel het eenvoudigst. Je hoeft dan minder water te geven, omdat de plant in een ‘rust’ stadium is. Zijn er planten die het hele jaar bloeien?
Nee, vaste planten bloeien zo’n 6 tot 8 weken (terugknippen kan voor een tweede bloeiperiode zorgen). Voor bloeiende struiken geldt hetzelfde (alleen kunnen deze niet teruggeknipt worden voor een tweede bloei). Eenjarige zomerbloeiers en kuipplanten kunnen wel een half jaar lang bloeien (van april tot oktober), als zij voldoende water en voeding krijgen. Deze planten kunnen niet tegen vorst. Vandaar ook de naam: eenjarigen. Kunnen alle buitenplanten ook in een pot staan?
Ja, als er voldoende water en voeding gegeven wordt. De grond in een pot droogt eerder uit en de voeding is snel op. Houd de potgrond dus goed in de gaten, zeker in de zomer. Geef ongeveer drie à vier keer per jaar plantvoeding of meststoffen (vanaf maart t/m oktober). Ik wil mijn border inplanten. Hoe pak ik dat aan?
Maak een schets van de border met daarbij de afmeting en de ligging van de border ten opzichte van de zon. Waar is het noorden en zuiden? Neem dit mee naar het tuincentrum zodat we gericht advies kunnen geven. Wil je persoonlijk advies over tuininrichting? Kom langs! Wil je uitgebreide hulp? Een tuinplan laten maken door onze medewerkers Petra en Lianne kan ook. Mail of bel voor meer informatie. |